Mide Balonu Nedir?
Mide balonu (gastrik balon) silikon veya poliüretan malzemeden üretilmiştir. Bu yöntemde endoskop yardımıyla, mide balonu şişirilmeden önce mideye yerleştirilir. Sonrasında içi steril sıvı ile şişirilerek hafif anestezi altında mideye yerleştirilir. Uygulama cerrahi bir müdahale değildir. İşlem 15-20 dakika sürer. Bu yöntemle mide balonu, midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratır. Böylece her öğünde daha az gıda tüketimi ile hastanın kilo vermesi sağlanır. Bu yöntemle hastalar birkaç ayda 7-8 kilo verebilirler. Mide balonu, vücutta 6 ay, en fazla 1 yıl kalabilir ve yine endoskopik yolla 5-6 dakika içinde çıkartılır. Özellikle uzun süreli anestezi alması sakıncalı veya cerrahi işlem istemeyen bireyler tarafından tercih edilmektedir. Mide balonu, midede kaldığı süre boyunca verdiği tokluk ve doygunluk hissi ile yiyecek alımını sınırlandırarak kişinin diyetine uymasını kolaylaştırır. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıkları değişir, balon mideden çıktıktan sonra da kişi bu alışkanlıklarını devam ettirerek ideal kilosunu korur. Mide balonu, mideden çıkarıldıktan sonra ilerleyen zamanda tekrar uygulanabilir. Mide balonunun şişirmek için içine verilen steril sıvının rengi metilen mavisi ile maviye dönüştürülmüştür. Böylece balonda bir delik veya kaçak olması durumunda idrar renginiz maviye dönecektir. Bu durumda balonun çıkarılması için hemen doktorunuza başvurunuz, endoskopi ile mide içerisinden çıkarılacaktır.
1) Kimlere Uygulanabilir?
Vücut kitle indeksi 27 ve üzeri olanlar, 18-70 yaş arası daha önce obezite ameliyatı geçirmemiş bireylere uygulanabilir.
2) Hangi Durumlarda Uygun Değildir?
Mide ile ilgili ülser, büyük mide fıtığı olan hastalar, daha önce bariatrik cerrahi geçirmiş hastalar, hamileler veya hamile kalmak isteyenler, alkol bağımlıları, psikolojik rahatsızlığı olanlar, özafagus yemek borusunda problemi olan hastalar için uygun değildir. Günümüze kadar gelişerek endoskopi ve anestezi gerektirmeyen yutulabilir mide balonları da kullanılmaktadır.
3)Avantajları Nelerdir?
- Hastane şartlarında çok kısa sürede takılabilmektedir.
- Uygulama sonrasında hastaneye yatış gerekmeden kişi normal hayatına dönebilmektedir.
- Uygulanması oldukça kolay ve ağrısızdır.
- Hasta istediği zaman çıkarılabilmektedir.
4) Mide Balonu Takıldıktan Sonraki Dönem
Alışma sürecinde kramp, mide bulantısı ve kusma şikayetleri olabilir. Bu şikayetler kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 7 gün sürmekte ve sonra ortadan kaybolmaktadır. Bu süreci kolay atlatabilmeniz için doktorunuz gerekli ilaçları reçete edecektir. Sonraki adımlarda yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yaparak bunu sürdürmeniz çok önemlidir.
5) Zararları Nelerdir?
Çok nadir de olsa uygulanma esnasında yemek borusu veya mideye hasar verilebilir. Bu durumda ülser gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Ya da balonun nadir de olsa sönmesi durumunda bağırsak tıkanması görülebilir.
Ameliyatsız Yutulabilir Mide Balonu
Allurion Mide Balonu, dünyanın ilk endoskopi ve anestezi gerektirmeyen mide balonudur. Diğer mide balonları ile aynı etki ve mekanizmaya sahiptir. Midede 4 ay gibi bir süre kalır, daha sonra kendiliğinden sönerek dışarı atılır. Yutulabilir mide balonu ile ortalama 25 kiloya kadar kilo verilebilir. Kapsül şeklinde ve yutulabilecek büyüklükte sıkıştırılmış halde bulunur. Yutulmasını kolaylaştırmak için olabildiğince küçültülmüştür. Bu özelliğinden dolayı mide balonu hapı olarakta adlandırılır. Malzemesi ince ve son teknolojiyle üretilmiş poliüretan olduğundan ayrıca pürüzlü olmaması dolayısıyla diğer mide balonlarına göre çok daha az yan etkiye sebep olmaktadır. İnce olması malzeme özelliklerinden dolayı sağlamlığını etkilemez. Diğer mide balonları gibi uzun süre mide asidine karşı dayanıklıdır. Bu avantajları sayesinde kilo vermek isteyen kişilere daha konforlu bir süreç sağlar. Süreç sonunda doğal yollarla kolayca dışarı atılabilir.
Nasıl Uygulanır?
Endoskopi ve anestezi gerektirmez. Yutulabilir Mide Balonunun uygulanması yaklaşık 15 dk. sürer. Yutulabilir büyüklükte kapsül şeklinde sıkıştırılmış olan balon ve balona bağlı ince esnek ip su yardımıyla yutulur. Kapsül yutulduktan sonra floroskopi (hareketli röntgen) cihazı ile kapsülün konumu midede kontrol edilir. Floroskopi cihazı sayesinde hastada kendisi midesinde kapsülü görebilmektedir. Kapsül pozisyonunun uygunluğu kesinleştirildikten sonra dışarıda kalan ip (tüp) yardımıyla balonun içine su aktarılarak şişirilir. Şişirildikten sonra tekrar floroskop cihazı ile kontrol edildikten sonra dışarıda kalan ip doktor tarafından dışarı çekilerek işlem tamamlanır. Yutulabilir Mide Balonunun çıkarılmasına gerek yoktur. Dördüncü ayın sonunda kendiliğinden eriyen valf sayesinde balonun içerisindeki su boşalır, sönük balon bağırsaklardan dışarı atılır. Dışarı atılma sırasında bağırsaklarda tıkanmaya sebep olma ihtimali balonun çok ince ve pürüzsüz yapıya sahip olmasından dolayı çok düşüktür.
Hemen randevu almak iin BURAYA tıklayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.