Bugün için, HPV Virüsünün en sık kanser ve genital siğil yapan tiplerine karşı tam koruma sağlayan HPV aşıları geliştirilmiş bulunmaktadır.
HPV AŞI ÇEŞİTLERİ
Bugüne kadar geliştirilmiş 3 tip HPV aşısı bulunmaktadır:
- 2 li Aşı: HPV Tip-16 ve 18 e karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanserine karşı etkilidir. Genital siğillerden korumaz.
- 4 lü Aşı: HPV Tip-6, 11, 16 ve 18 e karşı geliştirilmiştir. Hem rahim ağzı kanseri hemde genital siğillere karşı etkilidir.
- 9 lu Aşı: HPV Tip-6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 e karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri yapan yüksek riskli tüm gruba ve genital siğillere karşı etkilidir.
Ülkemizde artık tüm aşı çeşitleri mevcuttur.
HPV AŞISI KİMLERE NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Günümüzde HPV aşısı için en uygun yaş cinsel aktivitenin başlamadığı ve immün cevabın en kuvvetli olduğu 9-14 yaş aralığıdır.
HPV aşısı dünyada birçok gelişmiş ülkede ulusal aşı programına dahil edilmiş ve ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Bu ülkelerin bazıları ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransadır.
HPV aşısının cinsel yaşamın başlamadan yapılması çok önemlidir. Bu aşıyı bu dönemde yaptıranlar en sık kanser yapan HPV türlerinden %100 oranında korunmaktadır.
FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) HPV aşısının hem erkek hemde kadınlara 45 yaşa kadar yapılabilmesine onay vermiştir.
HPV AŞILARININ ÖNERİLEN YAŞ VE DOZLARI
2 li ve 4 lü aşılar için tablo şöyledir:
- 9 yaştan küçük kız ve erkekler için:
2 doz aşı yeterlidir. 2. doz birinci dozdan 6-12 ay sonra yapılmalıdır.
- 9 yaştan büyük kız ve erkekler için:
3 doz aşı gereklidir. 2. doz 1. dozdan 1 ay sonra, 3. doz 1. dozdan 6 ay sonra yapılmalıdır.
HPV AŞILARI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Kolda ağrı ve şişlik dışında gözlemlenen önemli bir yan etki yoktur.
HPV AŞISI KİMLERE YAPILMAZ?
HPV aşısı gebelere, ağır hastalığı bulunan kişilere, kanser tedavisi veya organ nakli olan immün sistemi zayıflamış kişilere yapılmaz. Allerjik bünyeli kişilere ve emziren annelere doktor kontrolünde yapılabilir.
Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi‘nde tüm HPV aşıları yapılmaktadır.
HPV virüsü ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için BURAYA tıklayarak, “Hpv Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Konuyla ilgili FDA nın (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) resmi sitesindeki bilgilere ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.